EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2019

AGENDA | EXPOSICIONS
FOTO-SÍNTESI

MOSTRA DE PINTURA I FOTOGRAFIA

DÍAS: 26 GENER - 22 ABRIL 2018

SALA HORT DE TRAMOIERES DEL BOTÀNIC, ENTRADA GRATUÏTA
HORARI: de dilluns a diumenge de 10 a 20h
COMISSARIAT: Pilar Beltrán i José Luis Cueto
ORGANITZA: Jardí Botànic de la Universitat de València en col·laboració amb la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València  

DESCRIPCIÓ 

La mostra Foto-síntesi recull els treballs de l’alumnat de l’assignatura Pintura i Fotografia de la Facultat de Belles Arts de la UPV, impartida per Pilar Beltran i José Luis Cueto, respecte a un cas pràctic plantejat a l’aula que els desafiava a reflexionar i descriure conceptes com la memòria col·lectiva, la ciutat, la classificació, l’arxiu... Per a aquesta tasca, escolliren el Botànic, ja que enllaçava amb aquests conceptes i els permetia poder dur a terme una fase d’investigació al mateix Jardí complementada amb cerca individual d’informació com a pas previ a definir les seues propostes.

A Foto-síntesi, trobarem un ampli ventall d’aproximacions al repte plantejat. Treballs que naixen de la plasmació d’elements vegetals mitjançant cianotipia, una tècnica explorada per la botànica Anna Atkins al segle XIX en la primera publicació que va utilitzar la fotografia com a mitjà de documentació científica. També hi ha propostes que utilitzen flors i fulles intervingudes com a part de l’obra, reflexions sobre la relació entre urbs i natura o sobre la flora autòctona i el seu valor. Com no, alguns del treballs han tractat de retratar el Jardí com a espai de memòria, tant personal (associat a memòries d’infància, per exemple) com memòria col·lectiva, amb tots els moviments de defensa del Jardí i la realitat complexa contigus.

L’alumnat participant ha tingut que reflexionar sobre els vincles i les discrepàncies entre pintura i fotografia a l’hora d’interpretar i relatar el món. Tal com expliquen Beltran i Cueto, es tracta d’una necessitat d’establir acords visuals que implica a fotògrafs i pintors en la seua persecució de retratar l’entorn i estancar el temps en imatges aturades. Imatges que possibiliten l’observació i la descripció del relat vital en tota la seua extensió. Tot un desafiament que han aconseguit afrontar.

Pilar Beltrán és professora del departament de Pintura de la UPV. Combina la docència amb el seu treball artístic. Ha estat becada per la Fundació Cañada Blanch, la Fundació Dávalos Flécher i la Universitat de Southampton. Les seues instal·lacions i obres han sigut exposades en nombroses mostres individuals i col·lectives.

José Luis Cueto és professor del departament de Pintura de la UPV. Combina la docència i el treball artístic i ha sigut degà de la Facultat de Belles Arts. Actualment, és, a més, Vicerector d’Alumnat, Cultura i Esport de la UPV.